mamihlapinatapai - Yàmanade keeles tähendab see - "vaatama teineteisele otsa, lootes, et teine teeb ettepaneku midagi teha, mida mõlemad pooled ihkavad, aga ei söenda teha"
James Sage (2010 roadtrip) - " trip is not about the destination, it is about the journey."
"James Holman (1786-1857), the blind traveller - I see things better with my feet."
"From Santiago AriaS - If life gives you lemons, make LEMONADE
Mark Twains words: Sorrow can take care of itself, but to get true benefit of joy, you must share it :)
Jimi Hendrix said: "When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace"
Meelis Anvelt: Õnn pole rahas, vaid inimestes, kellega seda kulutada :)

Wednesday, September 19, 2012

kreisid asjad koreas

Nagu ikka hakkavad silma asjad, mis tunduvad kummalised või teistmoodi ja Korea on mõne koha pealt väga teistmoodi:

ujumine - inimesed käivad ujumas riietega. Enamasti t-särk ja mingid lühikesed püksid, kuid igasugused variandid on võimalikud. See variant et sa lähed poolpaljalt on suht välistatud. Küsisin miks, põhjust ei osatud tõlgendada. Võib olla seetõttu et häbenetakse näidata end alasti. Mu sõber Kurt Kanadast rääkis mulle, et üks ta sõber otsustas laenutada toksiido (see kõige peenem ülikond) ja siis sellega randa ujuma minna :)

pruut ja peigmees - Enamik maailm on juba suht ammu läinud seda teed, et kooselu enne abielu on tavaline või ehk isegi vajalik, et paremini tundma õppida partnerit. Koreas aga on asjad endiselt vana moodi, ehk naiste ja meeste maailm on eraldi kuni abieluni. Naised käivad koos väljas - enamasti kusagil kohvikus või kinos ja mehed käiva koos enamasti baaris ja PC roomis ehk arvutiga mängimas (see on hästi popp). Kui leitakse endale tüdruksõber siis mingit kooselu ei ole enne abielu. Kui abiellutakse, alles siis hakatakse koos elama. Kui seda enne praktiseerida, siis on see suhteliselt alandav ja häbiväärne tervele suguvõsale.

WC - Kuigi enamik korealasi on väga väga privaatsust ja enese mitte näitamist avalikust kohas hindav, siis meeste WC-ga on millegi pärast asi teistmoodi. Ma ei tea miks, aga väga väga paljudes kohtades on vähemalt meeste WC nii, et pissuaarid on kohe ukse kõrval ja uks on lahti. Nii et möödujad võivad iga kell sisse kiigata ja vaadata, et kes siis soristab. Minule tundus see värk üsnagi ebamugav. See ei tähenda, et kõik WC sellised on, aga no rohkem kui 10-nes sellises ma olin küll.




autod - vanemat autot kui 3 aastat linnapildis eriti ei näe. Enamik on liisingu peal ja peale 3 aastat vahetatakse see lihtsalt uue mudeli vastu. See tähendab, et sa lõpuks ei oma tegelikult kunagi autot, lihtsalt liisid ja telefonidega on sama asi. Lihtsalt anna vana ära ja võta uus vastu. Vanad autod saadetakse kõik kusagile muudesse Aasia riikidesse, nii et vanemat autot osta on isegi päris keeruline. Järelturg on peaaegu olematu

korterid - kui tahad üürida endale korterit, siis ei käi see nii nagu mujal maailmas vaid tuleb maksta üür kusagil 200 000 dollarit, just kuulsite õigesti ehk umbes 2 000 000 krooni, et üürida endale korter. See annab korteri sulle aastaks ja peale selle aasta lõppu saad oma 200 000 dollarit tagasi. Ehk osaliselt ei maksagi sa mingit üüri. Omanik saab selle rahaga aga teha mingi investeeringu ning teenida päris head protsenti kusagil fondis vms. Igatahes nii see süsteem töötab. Kus see 2 miljonit krooni võtta on aga sinu oma asi.

mobiilid - enamikel mobiidel on antenn, et vaadata televiisorit sealt. Suht sürr minu jaoks.

Reisimine - kuigi neil on raha ja nädalavahetused on vabad, enamik korealasi eriti minema kusagile ei kipu. Nt Jeju saar, mis on üks uutest looduslikest maailmaimedest asub kõigest 300 krooni kaugusel ehk 40 minutit lennukiga. Enamik Ahyooni sõpru ja ta ise sealhulgas polnud kunagi seal saarel käinud. See on nagu meil, et pole kunagi saaremaal käinud. Enamik ikka ju on. Nii et reisima nad eriti ei kipu






Jeju Island
koerad - minu jaoks on väga julm vaadata kuidas nad koertega ümber käivad. Enamik koeri on ketis, kett on pool meetrit pikk ja sealt neid lahti ei lasta mitte kunagi või peaaegu mitte kunagi. Paljud koerad on pandud mingi raudkuuti, mõõduga meeter korda meeter ja nii nad seal passivad. Mis mõte nii koera omada on ma ei tea, aga nagu paljud asjad siin koreas, naabril on, siis mul peab ka olema stiil.


Bussijuhid - bussijuhid on siin kohalikud jumalad, kellegi tava liiklusreeglid ei kehti. Korealased ise väidavad, et kõigeparem lõbupark on bussisõit. Mine istu bussisõit. Mine istu bussi ja hoia ainult kinni ja peab tõdema, et see tõesti on nii. Bussijuhid on tugeva stressi all, väidetavalt ja seetõttu on neile kõik lubatud. Peale bussi sisenemist on soovitav kohe kusagilt kinni haarata, sest bussijuht vajutab juba enne uste sulgemist gaasipedaali põhja ja enne peatust ta hoogu maha ei võta, vaid peatuseni jõudes vajutab piduri pedaali põhja. Nii et kahe käega tuleb postist kinni hoida. Punased tuled ei ole mingi probleem. Lihtsalt tuleb vaadata et teist autot ei tule jne,

aga olgu järgmise korrani, kui ma olen juba abielumees siis :)

No comments:

Post a Comment